Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Nedir

Dijital Pazarlama Nedir?

Günümüzde internetin erişim ağı gün geçtikçe genişlemektedir. Yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmada internet kullanımının sadece son üç yılda %5 oranında artış gösterdiği tespit edilmiştir. İnternetin gelişimi aynı zamanda insanların alışveriş yapma konusunda değişim göstermelerine bir aracı olmaktadır. İnternetten yapılan alışverişlerin sayısı arttıkça, e-ticaret ve Dijital Pazarlama alanına olan ilgi ve yatırımlar yükselmektedir. 

Pazarlama için genellikle hedef kitleniz ile doğru yerde ve doğru zamanda iletişim kurmak ile ilgilidir diyebiliriz. O nedenle potansiyel müşterilerinizin olduğu yerlerde konumlanmanız ve onların sizi tanımasına fırsat vermeniz gerekmektedir. Bu da demek oluyor ki internet çağında yaşadığımız bu dönemde mutlaka ama mutlaka dijital ortamda yer almalı ve Dijital Pazarlama Stratejileri ile olası müşterilerinizin dikkatini çekmelisiniz. 

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital Pazarlama, bir şirketin veya markanın, kendi ürünlerini dijital araçlar yoluyla tanıtabilmesini sağlayan bütün pazarlama çalışmalarını kapsamaktadır. Dijital Pazarlama Uzmanı olan işletmeler, mevcut müşterilerine ve potansiyel müşterilerine erişmek için arama motorları, sosyal medya, e-mail vb. dijital pazarlama kanallarından faydalanırlar. Bu sayede geleneksel pazarlama yöntemlerine nazaran daha çok insana ulaşmış ve daha geniş bir kitleye hitap etmiş olurlar.

Neden Dijital Pazarlama?

Geleneksel pazarlamada, telefon iletişimi ve yüz yüze iletişim ön plandayken dijital pazarlamada, mesafe sınırı olmadan aynı anda milyonlarca kişiye ulaşabilmektesiniz. Son yapılan araştırmaların gösterdiği veriler doğrultusunda, ülkemizin neredeyse %50’si sürekli olarak internet kullanmaktadır. Dijital Pazarlama’nın neredeyse ülkenin yarısına hitap ettiğini düşünürsek Neden Dijital Pazarlama sorusuna da yanıt bulmuş olacağız. İnsanlar artık eğlenmek için, iş için, eğitim için ve aklınıza gelebilecek her şey için internete başvuruyorlar. Bu da pazarlama sektörünün dijital ortama kaymasını ve hatta dijital ortamda daha çok aktif olmasını sağlıyor. 

Şirketlerin ayakta kalmak ve bu yarışta öne geçmek için Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır bilmesi gerekiyor. Tüm bu avantajlarının yanında, internetten pazarlama yapmak aslında geleneksel pazarlamadan çok daha kolay ve pratik. Günlük hayatta hedef kitlenize ulaşmak, efektif reklamlar tasarlamak ve analiz yapmak çok daha zorken internet ortamında bunlar oldukça kolay. Kullanabileceğiniz yüzlerce Dijital Pazarlama Aracı sayesinde işiniz kolaylaşmaktadır. Hedef kitlenizin hangi sitelerde vakit geçirdiğini, hangi içeriklerinizin daha çok geri dönüt aldığını, hangi stratejinizin işe yaramadığını, bu işe ne kadar bütçe ayırdığınızı “tek tık” ile görebileceksiniz. Dijital Pazarlama Eğitimi almamışsanız ve bu konu hakkında bir bilginiz yoksa bile sizlere yardım edecek birçok araç ve meslek grubu bulunmaktadır. Bunlar:

  • Google Analytics
  • Facebook Business Manager
  • Google Tag Manager
  • Google Ads
  • SEO araştırma siteleri ve anahtar kelime bulucular
  • Danışmanlık Siteleri
  • Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanları

Gibi iş kolları ve araçlardır. Şirketinizde bulunduracağınız bir danışman veya bu araçları kullanmayı öğreneceğiniz küçük kurslar ile büyük pazarlama projeleri oluşturabilirsiniz. Geleneksel pazarlamayla kıyasladığımız zaman Dijital Pazarlama, sağladığı kolaylıklar ve hitap ettiği kesim açısından oldukça avantajlı bir konumda yer alıyor.

Dijital Pazarlama Stratejileri

 

dijital-pazarlama-nedir

 

İçerik Yoluyla Ürün Pazarlama

Dijital dünyada ürün satışı yapacaksanız, rekabet reel pazarlamaya göre kat kat daha fazla olacaktır. Bu yüzden Ürün Pazarlaması yaparken kesinlikle dikkat çekici bir pazarlama stratejisine bağlı kalmalısınız. İnsanlar dolaylı yoldan ürünlerini daha ilgi çekici hale getirmek ve kullanıcıları bu ürüne yönlendirmek için değişik İçerik Pazarlaması hamleleri uyguluyorlar. Örnek vermek gerekirse, bir ürünün ne işe yaradığını ve o ürüne neden ihtiyacınız olduğunu daha net belirtmek için siteler bloglarına bu ürünler hakkında hikayeli anlatımlar ekliyorlar. Bu sayede insanların bu ürünü sepete ekleme oranları da artmış oluyor. 

Sosyal Medya Pazarlama

Çevremizdeki neredeyse herkesin artık bir sosyal medya hesabı var değil mi? Belki de Dijital Pazarlama’nın en geniş kolu olan Sosyal Medya Pazarlama, bu yoğun kitleye ürün tanıtmak ve şirketlerin daha fazla satış yapmasını sağlamak açısından oldukça önemli bir alandır. Sadece sosyal medya pazarlamasına yönelmiş olan uzmanlar, şirketlerin daha uyumlu birer sosyal medya stratejisi geliştirmeleri için çalışıyor. Bu büyük pazarda yer almak ve iyi bir strateji ile satış yapabilmek gerçekten göründüğünden çok daha karlı bir yatırımdır. Şirketlerin Dijital Pazarlama alanında ilerlemesi için ilk düşünmesi gereken şeylerden birisi de Sosyal medya pazarlaması olmalıdır.

Site İçi Kampanyalar İle Pazarlama

Belirli dönemlerde, farklı farklı indirimler yaparak pazarlama stratejisi oluşturmak aslında çok klişe gibi gözükse de yapmanız gereken temel şeylerden bir tanesidir. İnsanlar bunları görmeye alıştıkları için dikkat çekici olmadıklarını düşünebilir. Ama eğer kampanyasız ve fırsat başlıklarının olmadığı bir sitede gezecek olursanız kesinlikle bu eksikliği hissedeceksiniz. Bilinçaltına mesaj gönderip, “Hemen satın alın, Sizlere özel indirim” gibi sloganlarla kampanyalar hazırlarsanız insanların sizlerden alışveriş yapma ihtimalini arttıracaksınız. Eğer Dijital Pazarlama yapmayı düşünüyorsanız kesinlikle harekete geçirici kampanyalar kullanmalısınız.

Çağımızın adeta bir zorunluluğu haline gelmiş dijital ortam kullanımı, pazarlama sektörünü de bu mecraya doğru kaydırmış durumda. Eğer şirketinizin daha fazla ürün satmasını ve yükselmesini istiyorsanız, olabildiğince çok kanalda var olmalı ve pazarlama stratejinizi geniş bir yelpazeye yaymalısınız. Bu sayede Dijital Pazarlama’nın bizlere vadettiği büyük insan topluluklarına ulaşmış ve daha bilindik bir marka olabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu