Wordpress’te All in One Seo Ayarları Nasıl Yapılır?
Wordpress’te All in One Seo Ayarları Nasıl Yapılır?
Öncelikle tabii ki eklentiyi indirmeniz ve etkinleştirmeniz lazım bunun için; WordPress> Eklentiler> Yeni Eklenti Ekle ve arama kısmına eklentinin ismini yazıp indirmeniz lazım. Etkinleştirdikten sonra kurulu eklentimizin “Özellik Yöneticisi” kısmına girip hepsini aktif hale getirebilirsiniz. Fakat sadece gerekli olanları açmanız daha mantıklı. Bu kısımda Xml Site Haritası, Sosyal Meta, Robots.txt, Dosya Düzenliyicisi, Kötü Bot Engelleyici gibi seçeneklerle karşılaşacaksınız. Bunlardan Xml Site Haritası, Sosyal Meta, Robots.txt ve Kötü Bot Engelleyiciyi etkinleştirmeniz yeterli olacaktır.
Xml Site Haritası
Bu kısımda ilk öncelikle “Site Haritası İndeksleme Aktif” kısmına tıklamanız gerekmekte. Daha sonra onun altında bulunan 50.000 kısmını ise eğer sitenizde içerik fazlaysa düşürmeniz lazım. Eğer öyle değilse bırakabilirsiniz. Daha üst tarafta bulunan “Program Güncelleme” kısmını güncellik açısından “Günlük” olarak seçmeniz sizin yararınıza. Yazı Türleri ve Sınıflandırma kısmını ise kendi tercihinize göre seçebilirsiniz.
Bu arada “Site Haritası Nedir?” sorusuna cevabımız ise mesela sitenizdeki fotoğrafları, ayarları vb. işlevleri Google Web Master, Yandex Web Master gibi Search Console uygulamalarının taramasına yarıyor. Aynı zamanda “Sıkıştırılmış Site Haritası Oluştur” kısmı eğer işaret bulunuyorsa kaldırmanız iyi olur. Bu ayarı yapsaydık site haritasından herhangi bir şeyi indirdiğimizde “.gz” uzantılı inerdi. Bu da pek hoş bir şey değil. Sanal Robots.txt bağlantı kısmını işaretlemeniz bu bölümdeki gerekli işlemleri yaptığınız anlamına geliyor. İsterseniz kişileştirmeler de bulunabilirsiniz.
Sosyal Metalar
Facebook, Twitter gibi bu sayfalarda göstermek istediğiniz fotoğraf, başlık, açıklama kombinasyonudur. Bu da sizin daha çok kullanıcıya ulaşmanıza sebep olabilir. Bu kısımda yapmamız gereken ilk iş “Resim Kaynağını Seçin” kısmını kişisel tercih ama “Öne Çıkarılan Görsel” olarak ayarlamanız bir artı denebilir. İsterseniz başka bir seçenek kullanabilir ya da “Varsayılan OG: Resim” kısmından fotoğraf yolu ekleyebilirsiniz.
Facebook Yönetici ID oluşturabilir veya Uygulama Kimliği de ekleyebilirsiniz. Bu bizim konumuzun dışında kalıyor. Twitter içinde değişik seçenekler mevcut bunları ilgilenirseniz kişisel tercihle ayarlayabilirsiniz. Bu bölümde ki “Gelişmiş Ayarlar” kısmından “Açıklamada Kısa Kodları Çalıştır” seçeneğini çalıştırmak bazen artı bazen eksi haline dönebiliyor. Arada hata verdiği için bu seçeneği de önermiyoruz.
Robots.txt
Aslında arama motorları il olarak sitemap dosyanıza birde robots.txt dosyanıza bakar. Bu seçenekler göre Sitemap Haritası şekillenir. Öncelikle bu sayfayı açtığınızda gri alandaki kodları kopyalayın ve site dizininizde ki “htdocs” klasöründe bir not defteri açıp adını robots.txt koyun. Daha sonra kopyaladığınız kodları buraya yapıştırın.
Daha sonra iki satır boşluk bırakıp altına örnek kod olarak; Disallow: /page/ ve Disallow: /?add_to_wishlist gibi kodlar yazabilirsiniz. İlk kod ile sayfaların takip edilmesini engeller. İkincisinde ise “Wishlist” adlı eklentiyi engellersiniz. İkinci kısımda ki “Wishlist” yerine başka bir eklenti yazabilirsiniz. Başka kodları internetten bulabilirsiniz.
Kötü Bot Engelleyici
All in One Seo ise kötü botları kendisi kaydedip sıklıkla günceller. Bu işlem ile kötü botları engelleyerek Wordpress sitelerine sıklıkla yapılan spam saldırılarından sıyrılabilirsiniz. “Özelleştirilmiş Liste” diyerek çeşitli kötü botları görebilirsiniz.
Genel Ayarlar
Bu kısımda önemli kısımlardan olan “Ana Sayfa Başlığını Ayarla” kısmına tıklayarak sitenizin sekmesinde gösterilecek başlıkları ayarlayabilirsiniz. “Ana Sayfa Açıklaması” kısmı ile de açıklama yazabiliyorsunuz. “Başlık Ayarları” kısmından “Ana Sayfa Başlık Formatı” seçeneği ile isterseniz ilk önce sayfa ismi sonra başlık veya tam tersini ayarlayabilirsiniz. Bu başlıkta bulunan diğer seçeneklerde aynı şekilde kişisel bir ayar gerektiriyor. “Yalnızca Bu Sınıflandırmalar Seo” seçeneğinde kişisel bir ayar yapabilir veya hepsini seçebilirsiniz.
İsterseniz alt seçenekleri kullanarak da Google Search Console veya Pinterest Site Doğrulaması gibi şeyler ekleyebiliyorsunuz. Geliştirilmiş Link, Geliştirilmiş E-Ticaret kısımları yine kişisel ama açmanız bir artı. Tüm Track kısımlarını da açmalısınız. Noindex kısmı ile de link olarak takip edilmemesini istediklerinizi engelleyebilirsiniz. NOFOLLOW kısmında ise takip edilmemesi gereken ayarları engellemeniz lazım. “Gelişmiş Ayarlar” kısmından “Açıklamaları Otomatik Oluştur” seçeneğine tıklayarak eğer sitenizde bir description varsa onun otomatik site açıklaması olmasını sağlayabilirsiniz.
Özellikle bu kısımda “Redirect Attachments to Post Parent” seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Bu ayar ile görsellerin bağlı olduğu ürüne gitmesini sağlıyor. Bu Wordpress’de böyle bir sıkıntı var bu yüzden bu kısmı kesinlikle aktif hale getirmeniz en mantıklısı. “Use Content For Autogenerated Descriptions” ve “Otomatik Oluşturulmuş Açıklamalarda Kısa Kodları Çalıştır” seçeneklerini işaretlemeniz lazım. Bu ayarları da yaptıktan sonra sona gelmiş oluyoruz. Çünkü bu kısımdaki ayarlar bu kadardı.